compose - онтологија

компонира повеќе

компонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Создаде, создава музичко дело; напише, пишува композиција.
Албански: komponoj

напише повеќе

напишат
Вид збор: Глагол, свршен
Состави, заврши со пишување некаков текст.
Албански: shkruaj

прибере повеќе

приберат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - собере нозе, раце.
Албански: kompozoj

присобере повеќе

присоберат
Вид збор: Глагол, свршен
(се присобере) се соземе, се успокои
Албански: përmban
Употреба: Преносно значење

сложи повеќе

сложат
Вид збор: Глагол, свршен
Во печатарството - набере текст.
Албански: kompozoj

соземе повеќе

соземат
Вид збор: Глагол, свршен
(се соземе) Дојде на себеси.
Албански: erdh në vejte
(се соземе) Се подигне материјално.
Албански: kompozoj
Употреба: Преносно значење

состави повеќе

состават
Вид збор: Глагол, свршен
Образува целост, единство од одделни лица, делови.
Албански: kompozoj