compound - онтологија

соединение повеќе

мн. соединенија
Вид збор: Именка, среден род
Супстанца со сложен хемиски состав.
Албански: legurë, përzierje
Употреба: Хемија
Примери:
Хемиски соединенија.

составување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) составува
Примери:
составување книга

срастенка повеќе

мн. срастенки
Вид збор: Именка, женски род
Сложен збор што се формира со непосредно срастување на два збора, при што се чува меѓусебниот синтактички однос на зборовите и нивните флексиски елементи.
Употреба: Граматика