concentrate - онтологија

вдлабочи повеќе

(се) вдлабочат
Вид збор: Глагол, свршен
Се задлабочи, се внесе во нешто.

засили повеќе

засилат
Вид збор: Глагол, свршен
(се засили) Се напрегне, земе залет при физичка активност.
Албански: përqëndrohem

збогати повеќе

збогатат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да прими во својот состав некоја материја за да биде повредно, покорисно.
Албански: pasuroj

концентрира повеќе

концентрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Сосредоточи, сосредоточува, собере, собира на едно место.
Албански: koncentroj, mbledh
згусне, згуснува
Албански: dend;sohet, mpikset, trashet
Употреба: Хемија
За руда - пречисти, пречистува, збогати, збогатува.
Албански: pastrohet, pasurohet

сконцентрира повеќе

Види и: концентрира (св. и несв.)
сконцентрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
концентрира

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосредоточи на едно место.
Албански: koncentroj

сосредоточи повеќе

сосредоточат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере, концентрира на едно место, во едни раце и сл.
Албански: përqendrohem
(се сосредоточи) Се собере, се концентрира на едно место, во едни раце.
Албански: përqendrohet
(се сосредоточи) Се насочи исклучиво на некого, на нешто.
Албански: përqendrohem