confession - онтологија

исповед повеќе

исповедта
Вид збор: Именка, женски род
Покајување за гревовите што ги признава верникот пред свештеник.
Албански: rrëfim
Употреба: Црковен термин
Искрено, отворено признавање пред некого скриени мисли, намери и сл.
Албански: rrëfim

исповедание повеќе

Види и: исповед (ж.)
мн. исповеданија
Вид збор: Именка, среден род
исповед
Употреба: Црковен термин

конфесија повеќе

мн. конфесии
Вид збор: Именка, женски род
вера, вероисповед, религија
Албански: konfesion
Употреба: Религија
Секоја христијанска верска организација.
Албански: konfesion
Употреба: Црковен термин

признание повеќе

мн. признанија
Вид збор: Именка, среден род
Лична изјава на тој што признава нешто.
Албански: pranim, pohim
Употреба: Правда

самопризнание повеќе

мн. самопризнанија
Вид збор: Именка, среден род
Признавање на сопствена кривица, престап и сл.
Примери:
Сите ги изненадија неговите самопризнанија.