confuse - онтологија

брка повеќе

бркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бунт, збунува
Албански: hutoj
(се брка) се буни, се збунува
Албански: hutoj

буни повеќе

бунат
Вид збор: Глагол, несвршен
збунува, збркува
Албански: sjellë në konfuzion
(се буни) Се брка, се збркува.
Албански: konfuz

дезориентира повеќе

дезориентираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предизвика, предизвикува дезориентација; внесе, внесува забуна, збрка кај некого, во нешто.
Албански: dezorientoj

дозбуни повеќе

Види и: збуни (св.)
дозбунат
Вид збор: Глагол, свршен
Збунува сосема, предизвика уште поголема забуна.

забрка повеќе

забркаат
Вид збор: Глагол, свршен
збуни
Албански: hutoj
Употреба: Разговорно
(се забрка) се збуни
Албански: hutoj
Употреба: Разговорно

забуни повеќе

забунат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика забуна, збуни, збрка.
Албански: huton, habit
(се забуни) Се збуни, се збрка, се најде во забуна.
Албански: hutoj, habit

замелуши повеќе

замелушат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно замае, збуни, зашемети.
Албански: habis, bën konfuz
(се замелуши) Се замае, се збуни, се зашемети.
Албански: habitem, trullosem

замени повеќе

заменат
Вид збор: Глагол, свршен
Побрка, смеша едно нешто со друго исто или слично нешто.
Албански: ndërroj, ngatërroj

замрси повеќе

замрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде нејасно, неразбирливо.
Албански: paqartë
Употреба: Преносно значење

заплетка повеќе

заплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заплетка) За говор - се збуни, се збрка.
Албански: pështjelloj
Употреба: Преносно значење

запне повеќе

запнат
Вид збор: Глагол, свршен
За говор - се заплетка, се збрка.
Албански: pështjelloj
Употреба: Преносно значење

збрка повеќе

збркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Збуни некого, направи, предизвика забуна, збрка, мешаница.
Албански: ngatërroj
(се збрка) се збуни
Албански: hutoj

збрложи повеќе

збрложат
Вид збор: Глагол, свршен
Збуни некого.
Албански: habis
Употреба: Разговорно
(се збрложи) Се збуни.
Албански: habitem
Употреба: Разговорно

збуни повеќе

збунат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого во состојба да згреши, да се збрка, да се најде во забуна, во недоумица.
Албански: habis, hutoj
(се збуни) Доведе до забуна.
Албански: hutoj

избрка повеќе

Види и: брка (несв.)
избркаат
Вид збор: Глагол, свршен
измеша, разбуричка
Албански: përzij, çrregulloj

изгуби повеќе

Види и: губи (несв.)
изгубат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изгуби) Се занесе, стане неразумен, изгубен, дезориентиран.
Албански: humbet
Употреба: Преносно значење

измеша повеќе

Види и: меша (несв.)
измешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замени, згреши поими.
Албански: ngatërroj

испобрка повеќе

испобркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измеша нешто во голема мера.
Албански: tollovit, përziej
(се испобрка) Се збуни.
Албански: hutoj, habis

обезглави повеќе

обезглават
Вид збор: Глагол, свршен
Избезуми, збуни некого.
Албански: ngatërroj, hutoj
Употреба: Преносно значење

плива повеќе

пливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Без да располага со знаења, одговара заплеткано и набавтана.
Албански: ngatërroj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

смете повеќе

сметат
Вид збор: Глагол, свршен
збуни, збрка
Албански: hutoj
(се смете) се збуни, се збрка.
Албански: hutoj

смеша повеќе

смешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Грешно прими едно нешто за друго, или некој за друг.
Албански: ngatërroj
(се смеша) Загуби обичен ред, поредок.
Албански: çrregulloj

сплете повеќе

сплетат
Вид збор: Глагол, свршен
збрка, збуни
Албански: çregulloj
Употреба: Преносно значење
(се сплете) се збрка, се збуни
Албански: çregulloj

сплетка повеќе

сплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи сплетка, вовлече некого во некоја сплетка.
Албански: ngatërroj
Употреба: Преносно значење
Збуни некого.
Албански: ngatërroj
Употреба: Преносно значење
(се сплетка) се збрка, се збуни
Албански: ngatërroj
Употреба: Преносно значење

шашардиса повеќе

шашардисаат
Вид збор: Глагол, свршен
збуни, изненади
Турски: şaşırmak Албански: çapërdis, hutoj
Употреба: Разговорно
(се шашардиса) Се збунува, се изненадува (и од страв).
Албански: çapërdisem, hutohem
Употреба: Разговорно