conquer - онтологија

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заземе, освои населено место, објект, територија.
Албански: pushtuar

завојува повеќе

завојуваат
Вид збор: Глагол, свршен
освои, зазеде
Албански: zaptoj

зазема повеќе

заземаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Завладее, освои нешто (територија, град) со војна, со борба.
Албански: pushtoj

заземе повеќе

заземат
Вид збор: Глагол, свршен
Окупира или освои град, земја, територија.
Албански: marr, pushtoj

зароби повеќе

заробат
Вид збор: Глагол, свршен
Освои, завладее, заплени (територија, народ, материјални блага).
Албански: zaptoj, pushtoj
Употреба: Преносно значење

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие, освои (награда, власт).
Албански: merr, zë

освои повеќе

освојат
Вид збор: Глагол, свршен
Заземе, завојува, завладее територија, населено место и сл.
Албански: pushtoj
Прошири пазар.
Албански: zgjëroj

плени повеќе

пленат
Вид збор: Глагол, свршен
Присвои како плен, зароби, освои; земе во пленство.
Албански: pushtoj, zaptoj

покори повеќе

покорат
Вид збор: Глагол, свршен
Потчини, пороби, завладее со сила на својата власт.
Албански: zaptoj
Успее да скроти нешто.
Албански: zaptoj
Употреба: Преносно значење

поплени повеќе

Види и: плени (св.)
попленат
Вид збор: Глагол, свршен
плени, ограби
За множество - лиши од слобода, зароби.

пороби повеќе

поробат
Вид збор: Глагол, свршен
зароби
Албански: pushtoj, robëroj
Употреба: Ретко

потчини повеќе

потчинат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави под своја власт, освои, покори.
Албански: nënshtroj