conqueror - онтологија

завоевател повеќе

Види и: завојувач (м.)
мн. завоеватели
Вид збор: Именка, машки род
завојувач
Употреба: Архаизам

завојувач повеќе

мн. завојувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што води освојувачка војна.

окупатор повеќе

мн. окупатори
Вид збор: Именка, машки род
Тој што окупира, зазема, освојува туѓа територија.

ордија повеќе

мн. ордии
Вид збор: Именка, женски род
Освојувачка непријателска војска.
Албански: armatë pushtuese
Употреба: Пејоратив

освојувач повеќе

мн. освојувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што освојува.

покорител повеќе

мн. покорители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што покорил или што покорува.
Албански: nënshtrues
освојувач
Албански: pushtues, zaptues
Употреба: Иронично

покорувач повеќе

мн. покорувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што покорил, што покорува некого.

попленец повеќе

мн. попленци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што попленува, што плени.
Употреба: Народна поезија

поробувач повеќе

мн. поробувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што поробил или поробува.