consider - онтологија

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зазема став за нешто.
Албански: merr qëndrim

има повеќе

имаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Сака некого, почитува, го чувствува близок.
Албански: konsideron
(се има) се сакаат, се почитуваат
Албански: respekt

науми повеќе

наумат
Вид збор: Глагол, свршен
Намисли нешто.
Албански: konsideroj, vendos

погледне повеќе

погледнат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа, испита, земе под внимание.
Албански: konsideroj, shikoj
Употреба: Преносно значење

помисли повеќе

помислат
Вид збор: Глагол, свршен
Се задржи со мислите на нешто; падне на ум некаква мисла, сеќавање.
Албански: mendoj, konsideroj
Се погрижи за нешто.
Албански: mendoj

поразгледа повеќе

Види и: разгледа (св.)
поразгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Проучи нешто во помала мера, донекаде.
Албански: shikoj pak
При донесување решение, оценка - претресе, прецени нешто до определен степен.
Албански: shqyrtoj

предума повеќе

предумаат
Вид збор: Глагол, свршен
промисли, размисли
Албански: mendoj
Употреба: Дијалектен збор
(се предума) се премисли
Албански: rishikoj, ndroj mendimin
Употреба: Дијалектен збор

премисли повеќе

премислат
Вид збор: Глагол, свршен
Размисли добро за нешто.
Албански: mendoj mirë
Предизвика некој да смени мислење.
Албански: rishikoj, ndroj mendimin
(се премисли) Смени мислење.
Албански: ndrroj mendimin

промисли повеќе

промислат
Вид збор: Глагол, свршен
Задлабочено, опстојано размисли.

размисли повеќе

размислат
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод.) Обмисли од разни страни.
Албански: mendoj mirë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Откако размисли малу, се согласи.
(преод.) Обмисли од разни страни.
Албански: mendoj mirë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ја размислил работата.

расчуди повеќе

(се) расчудат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) размисли
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Дај ми време да се расчудам за таа работа.

смета повеќе

сметаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оценува на некој начин; има некое мислење.
Албански: konsideroj
Употреба: Преносно значење

уважи повеќе

уважат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе во обѕир.
Примери:
уважи приговор

шеста повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(само со дума) размислува, премислува
Албански: mendoj gjatë
Употреба: Разговорно
Примери:
Думале, шестале, какво чаре да бараат.

штеди повеќе

штедат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внимателен е, има обѕири спрема некого.
Албански: konsideroj, kursej