construction - онтологија

градба повеќе

мн. градби
Вид збор: Именка, женски род
Градење некаков објект, ѕидање, изградба.
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба

градеж повеќе

Види и: градба (ж.)
мн. градежи
Вид збор: Именка, машки род
градба
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба

градежништво повеќе

градежништвото
Вид збор: Именка, среден род
Стопанска гранка чија дејност е градење објекти; изведување на градежни работи.
Албански: ndërtimtari
Употреба: Архитектура и градба , Економија

изградба повеќе

мн. изградби
Вид збор: Именка, женски род
градење, изградување
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба

конструкт повеќе

мн. конструкти
Вид збор: Именка, машки род
конструкција
Употреба: Книжевен збор

конструкција повеќе

мн. конструкции
Вид збор: Именка, женски род
Меѓусебен распоред на деловите и елементите на некоја целина, состав при градење; изградена целина.
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба
Состав, ред, распоред на зборовите во реченицата.
Албански: ndërtim
Употреба: Граматика
Цртање на геометриски фигури и тела со помош на линијар и шестар.
Албански: vizatim
Употреба: Математика

строеж повеќе

мн. строежи
Вид збор: Именка, машки род
градба
Албански: strukturë
Употреба: Архитектура и градба

строење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
градење
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба

строителен повеќе

строителна
Вид збор: Придавка
градежен

строителство повеќе

(едн.) строителството
Вид збор: Именка, среден род
изградба