contingent - онтологија

контингент повеќе

мн. контингенти
Вид збор: Именка, машки род
Договорено количество стоки во меѓународната размена (за увоз, извоз).
Албански: kontingjent
Употреба: Економија
Определено порачано, испорачано количеcтво стока во трговијата.
Албански: kontingjent, sasi
Определен број воени единици со кои една држава учествува во меѓународна, политичка или воена акција.
Албански: kontingjent
Употреба: Воен термин