contract - онтологија

договор повеќе

мн. договори
Вид збор: Именка, машки род
Постигната согласност, писмена или усна, помеѓу две или повеќе страни за нивните меѓусебни односи, права и задолженија.
Албански: marrëveshje
Употреба: Правда

заклучница повеќе

мн. заклучници
Вид збор: Именка, женски род
Писмен договор меѓу купувачот и продавачот за купената стока, начин на плаќање и сл.
Албански: kontratë
Употреба: Економија

контракт повеќе

мн. контракти
Вид збор: Именка, машки род
договор
Употреба: Економија

контрахира повеќе

контрахираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
стегне, стега, собере, собира
Албански: kontraktoj, shtërngoj, tkurr
Склучи, склучува договор, обврзе, обврзува cо договор.
Албански: kontraktoj
Употреба: Правда

спогодба повеќе

мн. спогодби
Вид збор: Именка, женски род
Договор кој установува заемни услови во нешто.
Албански: marrëveshje, kontratë
Употреба: Дипломатија , Правда

стега повеќе

стегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се стега) се собира
Албански: mblidhet

цени повеќе

ценат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Најмува некого (за работа на одредено време); се договара за цена (за работа на некого или за вредност на нешто).
Албански: kontratë
Употреба: Економија
(се цени) Се најмува; се договара за цена.
Употреба: Економија