contract - онтологија

договор повеќе

мн. договори
Вид збор: Именка, машки род
Постигната согласност, писмена или усна, помеѓу две или повеќе страни за нивните меѓусебни односи, права и задолженија.
Албански: marrëveshje
Употреба: Правда

заклучница повеќе

мн. заклучници
Вид збор: Именка, женски род
Писмен договор меѓу купувачот и продавачот за купената стока, начин на плаќање и сл.
Албански: kontratë
Употреба: Економија

контракт повеќе

мн. контракти
Вид збор: Именка, машки род
договор
Употреба: Економија

спогодба повеќе

мн. спогодби
Вид збор: Именка, женски род
Договор кој установува заемни услови во нешто.
Албански: marrëveshje, kontratë
Употреба: Дипломатија , Правда