contribute - онтологија

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
Придонесува, доведува до нешто.
Албански: kontruboj
Употреба: Преносно значење

придонесе повеќе

придонесе
Вид збор: Глагол, свршен
Принесе свој дел, се ангажира за нешто, направи нешто од заеднички интерес, помогне со нешто во остварување на заедничка цел.
Албански: kontribuon

приложи повеќе

приложат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде прилог.
Албански: kontribuoj, jap

соработува повеќе

соработуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Учествува во подготвувањето на некое издание.
Албански: bashkëpunoj, kontribuoj
Примери:
Редовно соработува во нашето списание.