control - онтологија

команда повеќе

мн. команди
Вид збор: Именка, женски род
Право на управување, надлежност.
Албански: komandë, kontrollë
Систем од уреди за рачно или автоматско ракување, управување, водење.
Албански: komandë, kontrollë
Употреба: Технологија

контрола повеќе

мн. контроли
Вид збор: Именка, женски род
преглед, проверка, надзор
Албански: kontroll
Установа што врши надзор, проверка на нешто.
Моќ, власт над нешто.

кормило повеќе

мн. кормила
Вид збор: Именка, среден род
управување, раководство, власт
Албански: drejtim, pushtet
Употреба: Преносно значење

регулатор повеќе

мн. регулатори
Вид збор: Именка, машки род
Устројство за регулирање на работата на некаков механизам.
Албански: rregullator
Употреба: Технологија
Примери:
Регулатор на брзината, температурата.

управувач повеќе

мн. управувачи
Вид збор: Именка, машки род
апарат за управување
Употреба: Технологија