convene - онтологија

збере повеќе

зберат
Вид збор: Глагол, свршен
Повика, собере луѓе на едно место.
Албански: thëras
Стане повод за доаѓање, за среќавање.
Албански: thëras

созове повеќе

созоват
Вид збор: Глагол, свршен
свика

состане повеќе

(се) состанат
Вид збор: Глагол, свршен
За орган, организација - се собере.
Примери:
Утре ќе се состане собранието.