cook - онтологија

бари повеќе

барат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вари малку, до извесен степен.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија
(се бари) Се вари до извесен степен.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија

вари повеќе

варат
Вид збор: Глагол, несвршен
Готви храна во вода со загревање до степен на вриење.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија
(се вари) се готви, врие
Албански: zihet, gatuhet
Употреба: Гастрономија

врие повеќе

вријат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се вари во зовриена вода.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија

готви повеќе

готват
Вид збор: Глагол, несвршен
Приготвува, прави јадење.
Албански: përgatit
Употреба: Гастрономија

довари повеќе

Види и: вари (несв.)
доварат
Вид збор: Глагол, свршен
Свари добро, заврши со варењето.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија
Потроши тоа што било за варење.
Албански: ziej, tretë
Употреба: Гастрономија

доготви повеќе

Види и: готви (несв.)
доготват
Вид збор: Глагол, свршен
Зготви јадење до крај.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија

доизвари повеќе

Види и: извари (св.)
доизварат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизвари) Се извари до крај, сосема.
Албански: ziej mirë

завари повеќе

заварат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вари.
Албански: gatuaj, pregatis
Употреба: Гастрономија
(се завари) Почне да се вари.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија

заварува повеќе

Види и: грбави (несв.)
заваруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почне да вари.
Албански: zien
Употреба: Гастрономија

заготви повеќе

Види и: готви (несв.)
заготват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да готви.

зготви повеќе

зготват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи јадење.
Албански: gatuaj

изнавари повеќе

изнаварат
Вид збор: Глагол, свршен
Навари многу, во голема количина.
Примери:
Изнавари ракија и за себе и за на пазар.

навари повеќе

Види и: вари (несв.)
наварат
Вид збор: Глагол, свршен
Свари многу, големо количество.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија

наготви повеќе

Види и: готви (несв.)
наготват
Вид збор: Глагол, свршен
Зготви многу, различни јадења.
Албански: ziej, pregatis
Употреба: Гастрономија

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пече) Се приготвува за храна.
Албански: gatuaj
Употреба: Гастрономија

повари повеќе

поварат
Вид збор: Глагол, свршен
Вари кратко.
Примери:
Да се повари малку!

поварува повеќе

(се) поваруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
повари

развари повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Свари нешто до полна мекост.
Албански: ziej shumë
Употреба: Гастрономија
Примери:
Убаво да го развариш месото.
(се развари, само во 3 л.) Се свари , стане сосем меко.
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија
Примери:
Сите дробенки се развариле.

свари повеќе

сварат
Вид збор: Глагол, свршен
Приготви или добие нешто преку варење.
Албански: gatuaj
(се свари) Стане готово за употреба по варењето.
Албански: gatuaj

увари повеќе

уварат
Вид збор: Глагол, свршен
Свари, подготви нешто (варејќи).
Албански: ziej
Употреба: Гастрономија , Народна поезија

уготви повеќе

Види и: зготви (св.)
уготват
Вид збор: Глагол, свршен
зготви
Албански: gatuaj, bëj gjellë
Употреба: Дијалектен збор , Гастрономија

уготвува повеќе

Види и: уготви (св.)
уготвуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
уготви
Албански: gostit