cooperation - онтологија

задруга повеќе

мн. задруга
Вид збор: Именка, женски род
Колективна организација, здружение за вршење или организирање на разни стопански и други дејности.
Албански: kooperativë
Употреба: Економија

кооперација повеќе

мн. кооперации
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Заедничка работа во иста цел.
Албански: bashkëpunim
Облик на здружување на трудот во областа на индустриското производство, градежништвото, земјоделството, трговијата итн.
Албански: korporatë
Употреба: Економија
Во социјалистичкото општествено уредување - земјоделска работна организација.
Албански: kooperativë
Употреба: Историја

соработка повеќе

соработката
Вид збор: Именка, женски род
заедничка дејност
Албански: bashkëpunim
Употреба: Економија
Работа во некоја установа; учество во подготвувањето на весник, списание, книга.
Албански: bashkëpunim

соработништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработка
Албански: bashkpunim
Употреба: Економија , Ретко

соработување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработува
Албански: bashkpunim
Употреба: Економија

сотрудништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработка, соработништво
Употреба: Ретко