coral - онтологија

корал повеќе

мн. корали
Вид збор: Именка, машки род
Морско неподвижно животно од родот на полипите што живее прикачено на карпи во големи групи.
Латински: Anthozoa Албански: koral
Употреба: Зоологија
Црвен, розов или бел камен од варовнички скелет на корал што се обработува и cе користи како украс.
Албански: koral

мерџан повеќе

мн. мерџани
Вид збор: Именка, машки род
корал, украс од корал
Турски: mercan
Употреба: Архаизам , Биологија