corner - онтологија

агол повеќе

мн. агли
Вид збор: Именка, машки род
Место, простор каде што се спојуваат две внатрешни страни на некој предмет, најчесто меѓу два ѕида во некоја просторија.
Албански: kënd, qosh
Употреба: Архитектура и градба

кат повеќе

мн. катови
Вид збор: Именка, машки род
Место покрај огништето во селска куќа.
Албански: kënd

катче повеќе

мн. катчиња
Вид збор: Именка, среден род
Рубрика во дневен весник или периодично списание за одредена тема.
Албански: kënd, rubrikë

корнер повеќе

мн. корнери
Вид збор: Именка, машки род
Во фудбалот - удар на топката од аголот на игралиштето кон противничкиот гол затоа што играч од противничката екипа ја префрлил топката преку својата гол-линија.
Употреба: Спорт

теснец повеќе

мн. теснеци
Вид збор: Именка, машки род
безизлезна состојба

тесно повеќе

Види и: тесен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
тесно место

ќош повеќе

Види и: ќоше (ср.)
мн. ќошеви
Вид збор: Именка, машки род
агол
Турски: köşe
Употреба: Архитектура и градба , Разговорно