costume - онтологија

костим повеќе

мн. костими
Вид збор: Именка, машки род
Дводелна женска облека, составена од кусо палто и здолниште или панталони од иста ткаенина.
Албански: kostum
Специјална дводелна облека со посебна намена.
Албански: kostum
Облеката со којашто настапуваат артистите.
Албански: kostum
Употреба: Сцена

носија повеќе

мн. носии
Вид збор: Именка, женски род
Традиционална народна облека од домашна изработка, карактеристична за дадена етничка заедница или за дадена област.