cotton - онтологија

бубаќ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
памук
Употреба: Дијалектен збор

катун повеќе

мн. катуни
Вид збор: Именка, машки род
Bид ткаенина, обично памучна, крута и сјајна со шари, со мустри.
Турски: keten Албански: pëlhurë pambuku

памбук повеќе

Види и: памук (м.)
Вид збор: Именка, машки род
памук
Употреба: Дијалектен збор

памук повеќе

(едн.) памукот
Вид збор: Именка, машки род
Индустриска култура чиј плод се користи за изработка на текстилно влакно.
Латински: Gossypium herbaceum Турски: pamuk Албански: pambuk
Употреба: Ботаника
Влакна од памуков плод.
Турски: pamuk Албански: pambuk
вата
Турски: pamuk Албански: pambuk
Употреба: Медицина
Текстилна ткаенина од памук.
Турски: pamuk Албански: pëlhurë pambuku

ќетен повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
памук
Турски: keten
Употреба: Архаизам
Примери:
платно од ќетен