crack - онтологија

искрцка повеќе

искрцкаат
Вид збор: Глагол, свршен
крцка

испопука повеќе

Види и: испука (св.)
испопукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испука на многу места, добие многу пукнатини.

испука повеќе

испукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие многу пукнатини по површината.
Албански: plas

крца повеќе

Види и: крцка (несв.)
крцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
крцка

крцка повеќе

крцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Крши плодови со тврда лушпа.
Албански: kris, kërcas

крцне повеќе

Види и: крцка (несв.)
крцнат
Вид збор: Глагол, свршен
крцка

напукне повеќе

Види и: пукне (св.)
напукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пукне малку, покаже, добие пукнатина, напрсне.

попука повеќе

попукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испука на многу места, добие многу пукнатини.
Албански: pëlcas, kërsas

пука повеќе

пукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, произведува пукот, специфичен звук.
Албански: kërcet
Прави движење со прстите (обично со показалецот и средниот прст) предизвикувајќи звук на пукање.
Албански: plas

пукне повеќе

пукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да се чуе пукот.
Албански: kërsit