create - онтологија

гради повеќе

градат
Вид збор: Глагол, несвршен
прави, создава
Албански: krijon
Употреба: Преносно значење

изгради повеќе

Види и: гради (несв.)
изградат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде, воспостави, оформи (за поими).
Албански: ndërtoj, krijoj
Употреба: Преносно значење

изнедри повеќе

изнедрат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе од недра.
Употреба: Книжевен збор

креира повеќе

креираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Создаде, создава некакво (уметничко, научно) вредно дело.
Албански: krijoj

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Напише текст, административен акт и сл.
Албански: krijoj

настане повеќе

настанат
Вид збор: Глагол, свршен
Се создаде, се добие, произлезе од нешто.
Албански: krijoj

организира повеќе

организираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Формира, основа, образува нешто.
Албански: krijon

побуди повеќе

побудат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, створи
Албански: shkaktoj, krijoj

пораѓа повеќе

пораѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пораѓа) се создава, се појавува, настанува
Албански: krijohet, formohet
Употреба: Книжевен збор

породи повеќе

породат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, создаде, причини
Албански: krijoj
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење
(се породи) Настане, се создаде.
Албански: lind, krijohet
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење

продуцира повеќе

продуцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
изведе, изведува, претстави, претставува
Албански: krijoj

раѓа повеќе

раѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава, дава почеток на нешто.
Албански: krijoj
Употреба: Преносно значење

создава повеќе

Види и: создаде (св.)
(се) создаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) создаде
Албански: krijoj

создаде повеќе

создадат
Вид збор: Глагол, свршен
Изработи, направи нешто што го немало порано, осигури нешто.
Албански: krijon
Изработи дело на уметноста, културата.
Албански: krijon
(се создаде) изникне, се појави
Албански: u krijua

состави повеќе

состават
Вид збор: Глагол, свршен
создаде, напише, изработи
Албански: krijoj

сотвори повеќе

(се) сотворат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) создаде
Употреба: Архаизам

сплете повеќе

сплетат
Вид збор: Глагол, свршен
сочини, создаде, измисли
Албански: krijoj
Употреба: Преносно значење

ствара повеќе

Види и: створи (св.)
ствараат
Вид збор: Глагол, несвршен
создава
Српски: створити
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Така овој совршен циклус на вежби ствара навики на здраво и креативно живеење.

створи повеќе

(се) створат
Вид збор: Глагол, свршен
создаде
Албански: krijoj
(се створи) се создаде
Албански: krijohet

твори повеќе

творат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава во уметничка смисла.

установи повеќе

установат
Вид збор: Глагол, свршен
основе, формира, создаде
Албански: krijoj, formoj