creation - онтологија

креација повеќе

мн. креации
Вид збор: Именка, женски род
Вредно оригинално оcтварување, резултат на креативност.

постанок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
настанок

производ повеќе

мн. производи
Вид збор: Именка, машки род
Резултат на умствена работа, книжевно, уметничко дело.
Албански: vepër
Употреба: Книжевен збор , Ретко

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
литературно, научно или уметничко дело
Албански: vepër

рожба повеќе

мн. рожби
Вид збор: Именка, женски род
творба, дело

создавање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) создава
Албански: krijim

создание повеќе

мн. созданија
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што е создадено од некого, творба.
Албански: krijim
Употреба: Архаизам

сотворение повеќе

Вид збор: Именка, среден род
создавање
Употреба: Архаизам

сочинување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сочинува

творба повеќе

мн. творби
Вид збор: Именка, женски род
Производ на духовниот труд (во областа на уметностите, науката, општеството).
Албански: krijim
Употреба: Уметност
Примери:
уметничка творба

творчество повеќе

Вид збор: Именка, среден род
творештво