creep - онтологија

влекач повеќе

мн. влекачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се однесува понизно пред претпоставените.
Албански: lëviz ngadalë
Употреба: Груб збор , Преносно значење

влечко повеќе

мн. влечковци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што работи бавно и неуредно, што се влече, што се влечка.

ганѕа повеќе

(се) ганѕаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди полека, се влече при одење или при работа.
Албански: ecë ngadalë

ганѕало повеќе

мн. ганѕала
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се ганѕа.
Употреба: Пејоратив

долази повеќе

Види и: лази (несв.)
долазат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне некаде со лазење.

доползи повеќе

Види и: ползи (несв.)
доползат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне некаде со ползење.

залази повеќе

Види и: лази (несв.)
залазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се движи бавно, да се влече, се појави.
Албански: zvarrit, ngjethem
Употреба: Преносно значење

јази повеќе

(се) јазат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се качува на високи дрвја, на стрмни места, помагајќи си и со рацете и со нозете.
Албански: ngjitem, kacavirrem

лази повеќе

лазат
Вид збор: Глагол, несвршен
За инсект - се движи без летање.
Албански: insekt zvarritës
Предизвикува чувство на скокоткање по телото.
Албански: rrënqethem

налази повеќе

налазат
Вид збор: Глагол, свршен
Со лазење помине по нешто, преку нешто, иcпогани, изгнаси.
Албански: zvarritet mbi

појази повеќе

Види и: јази (несв.)
(се) појазат
Вид збор: Глагол, свршен
Се јази малку, кратко време.

полази повеќе

Види и: лази (несв.)
полазат
Вид збор: Глагол, свршен
Се подвижи, помине бавно некое растојание.
Албански: zvarrit, lëvizë ngadal
Лази, помине лазејќи преку нешто.
Албански: zvarritem
Предизвика треперење на телото.
Албански: kaploj
Употреба: Преносно значење

ползи повеќе

ползат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за животно влечуга) лази, се влече
Албански: zvarritet
Се обвива, виејќи се околу нешто друго, за растение (ползавец).
Албански: zvarritet
Се движи полека, настапува, напредува полека.
Албански: zvarritet
Прави нешто многу полека.
Албански: zvarritet
Употреба: Преносно значење

расползи повеќе

(се) расползат
Вид збор: Глагол, свршен
раздвижи, размрда
Примери:
Црвјето се расползиле.

рептил повеќе

мн. рептили
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се однесува понизно, се потчинува.

тутка повеќе

туткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тутка) се плаши
Албански: zvarritet

џотка повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(се џотка) се вовлекува
Албански: shtie, depërton
Употреба: Разговорно

џотне повеќе

џотнат
Вид збор: Глагол, свршен
става, метна, вовлекува, упикува
Албански: vë, shtie, fut
Употреба: Разговорно
(се џотне) се вовлекува, се упикува, се шупка
Албански: shtie, vë, depërton
Употреба: Разговорно