crest - онтологија

било повеќе

мн. била
Вид збор: Именка, среден род
планински гребен
Албански: kreshtë
Употреба: Географија

гребен повеќе

мн. гребени
Вид збор: Именка, машки род
Горен дел од планина, рид и сл.
Албански: kreshtë
Употреба: Географија

круна повеќе

мн. круни
Вид збор: Именка, женски род
Највисок степен на нешто.
Албански: kurorë, maje
Употреба: Преносно значење

пувка повеќе

мн. пувки
Вид збор: Именка, женски род
Кај некои птици, израсток од пердуви на главата во форма на туфка.
Албански: kreshtë, xhufkë
Употреба: Зоологија

рбет повеќе

мн. рбети
Вид збор: Именка, машки род
Врв, врвен дел на нешто.
Албански: kreshtë
Употреба: Преносно значење

срт повеќе

мн. сртови
Вид збор: Именка, машки род
Контура на планината, горен дел од рид и сл.
Албански: kresht
Употреба: Архаизам