criminal - онтологија

злодеец повеќе

мн. злодејци
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Книжевен збор

злодеј повеќе

мн. злодеи
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Архаизам

злостор повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злостори
Вид збор: Именка, машки род
злосторник

злосторен повеќе

злосторниот
Вид збор: Придавка
злосторнички

злосторник повеќе

мн. злосторници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави злосторство.

злотвор повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злотвори
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Ретко

злотворен повеќе

злотворниот
Вид збор: Придавка
злосторнички
Употреба: Ретко

злочинец повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злочинци
Вид збор: Именка, машки род
злосторник

казнено повеќе

Вид збор: Префикс
Како прв дел од сложенки означува дека тоа што е означено со вториот дел се однесува на казна, казнување или на кривично право.
Употреба: Правда

кривичен повеќе

кривични
Вид збор: Придавка
Што е во врска со дела направени против лица и имот.
Албански: kriminel
Употреба: Правда

криминален повеќе

криминалниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што има својство на криминал.
Албански: kriminal
Употреба: Правда

криминалец повеќе

мн. криминалци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извршил или врши криминални дела.
Албански: kriminel
Употреба: Правда

криминалистички повеќе

криминалистичкиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, се однесува на криминалистика.
Употреба: Правда

насилник повеќе

мн. насилници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави насилство.
Албански: dhunues, kriminel
Употреба: Правда

престапник повеќе

мн. престапници
Вид збор: Именка, машки род
злосторник, криминалец
Албански: kriminel, keqbërës
Употреба: Правда

силник повеќе

Види и: насилник (м.)
мн. силници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што располага со голема сила; лице што прави насилија.
Употреба: Правда
Примери:
Силниците и финансиските господари.

силнички повеќе

силничка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на силник.
Примери:
Силничко друштво.