crooked - онтологија

искривен повеќе

Види и: искриви (св.)
искривени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) искриви

крив повеќе

криви
Вид збор: Придавка
Што е неправилен.

криво повеќе

Вид збор: Прилог
свиткано, извиткано, искривено, накриво
Албански: i shtrembët

кршкав повеќе

кршкавиот
Вид збор: Придавка
Што не е прав.

патрав повеќе

патрави
Вид збор: Придавка
(за човек) кривоног
Употреба: Разговорно
(за нога) крив, неправилен
Употреба: Разговорно

раплав повеќе

Вид збор: Придавка
(за дрво) врглив, врглест
Употреба: Ботаника
Примери:
раплави стебла

суграв повеќе

сугравиот
Вид збор: Придавка
Што е извиткан, усучен.
Употреба: Дијалектен збор

сугурен повеќе

сугурниот
Вид збор: Придавка
извиткан, свиткан, подгрбавен