crossroad - онтологија

клучка повеќе

мн. клучки
Вид збор: Именка, женски род
Голема раскрсница на едно или на повеќе нивоа.
Албански: lak, qarkore
Употреба: Транспорт

крстопат повеќе

мн. крстопати
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што cе вкрстуваат два или повеќе патишта.
Албански: udhëkryq
Употреба: Транспорт

крстосница повеќе

мн. крстосници
Вид збор: Именка, женски род
крстопат
Употреба: Транспорт

раскрсница повеќе

мн. раскрсници
Вид збор: Именка, женски род
Место каде што се пресечуваат неколку улици, патишта.
Албански: udhëkryq
Употреба: Транспорт

распат повеќе

Види и: распаќе (ср.)
мн. распати
Вид збор: Именка, машки род
распаќе
Употреба: Дијалектен збор

распаќе повеќе

(едн.) распаќето
Вид збор: Именка, среден род
раскрсница
Употреба: Разговорно