crow - онтологија

грака повеќе

гракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта звук што звучи „грак“, обично за птици (гаврани, чавки).
Албански: kërret

гракне повеќе

гракнат
Вид збор: Глагол, свршен
Еднаш испушти звук „грак“.
Употреба: Зоологија

грачи повеќе

Види и: грака (несв.)
грачат
Вид збор: Глагол, несвршен
грака

заграка повеќе

загракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да грака.
Албански: kërret, gugas
Употреба: Зоологија

закукурига повеќе

закукуригаат
Вид збор: Глагол, свршен
За петел - почне да кукурига.

кикирига повеќе

Види и: кукурига (несв.)
кикиригаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кукурига

кукурига повеќе

кукуригаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За петел - издава глас, пее.

кукуригне повеќе

кукуригнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти глас (за петел).

кукурика повеќе

Види и: кукурига (несв.)
кукурикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кукурига

покукурига повеќе

Види и: кукурига (несв.)
покукуригаат
Вид збор: Глагол, свршен
Кукурига малку, кратко време.

пропее повеќе

пропеат
Вид збор: Глагол, свршен
За петел - почне да кукурига.
Албански: kukurisë

раскрка повеќе

раскркаат
Вид збор: Глагол, свршен
раскрека
Употреба: Зоологија

чавка повеќе

мн. чавки
Вид збор: Именка, женски род
Црна птица, сродна со гавранот.
Латински: Corvus monedula
Употреба: Зоологија

чавче повеќе

Види и: чавка (ж.)
мн. чавчиња
Вид збор: Именка, среден род
чавка