crying - онтологија

оплакан повеќе

оплаканиот
Вид збор: Придавка
расплакан

плачен повеќе

плачниот
Вид збор: Придавка
(за глас, звук) Со плач, плачејќи, што е расплакан.

плачлив повеќе

плачлива
Вид збор: Придавка
(за глас) што плаче
Примери:
Со плачлив глас.

расплакан повеќе

Види и: расплака (св.)
расплакани
Вид збор: Придавка
Растажен, во солзи од тага, болка и сл.
Примери:
Расплакани жени и деца.