crying - онтологија

плаканица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
плачка
Употреба: Дијалектен збор

плач повеќе

мн. плачови
Вид збор: Именка, машки род
Изразување чувства со ронење солзи.
Примери:
Слушнале викот и плач на дете.

плачење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Леење солзи.
Албански: të qarë
Примери:
Плачење на детето
жалба, тага
Албански: ankim, pikëllim
Примери:
Поворката ја следече гласно плачење.

расплакување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плачење

расплачување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плачење

ревнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
плачење
Албански: qarje