cup - онтологија

куп повеќе

мн. купови
Вид збор: Именка, машки род
Пехар како награда за најдобар резултат во спортско натпреварување.
Албански: kupë
Употреба: Спорт
Систем на одигрување спортски натпревари меѓу поголем број екипи или поединци, при што победениот отпаѓа од натамошните натпреварувања, а победникот се здобива со учество во финалниот натпревар.
Албански: kupë
Употреба: Спорт

купа повеќе

мн. купи
Вид збор: Именка, женски род
винска чаша, пехар
Албански: filxhan
Употреба: Народна поезија

лонче повеќе

мн. лончиња
Вид збор: Именка, среден род
Мал и длабок валчест емајлиран сад, што служи за црпење или подгревање течност.

пехар повеќе

мн. пехари
Вид збор: Именка, машки род
Сад за течност во конусна форма или во форма на голема чаша; обично се користи за пиење вино.
Албански: kupë
Примери:
Пиеше од златен пехар.
Трофеј кој се користи како награда во спортски натпревари.
Албански: trofe

тас повеќе

мн. тасови
Вид збор: Именка, машки род
Метален сад на кантар.

филџан повеќе

мн. филџани
Вид збор: Именка, машки род
Шолја, обично за црно кафе или млеко.
Турски: fincan
Употреба: Разговорно

филџанче повеќе

Види и: филџан (м.)
мн. филџанчиња
Вид збор: Именка, среден род
филџан
Употреба: Деминутив

чаша повеќе

мн. чаши
Вид збор: Именка, женски род
Сад за пиење течност.
Албански: gotë
Примери:
винска чаша, пивска чаша, ракиена чаша

чаше повеќе

Види и: чаша (ж.)
мн. чашиња
Вид збор: Именка, среден род
мала чаша
Употреба: Деминутив
Примери:
чаше коњак, чаше ракија

чашка повеќе

Види и: чаша (ж.)
мн. чашки
Вид збор: Именка, женски род
чаша, чаше, чашенце
Албански: gotë
Употреба: Деминутив

чашурка повеќе

мн. чашурки
Вид збор: Именка, женски род
чашка
Албански: gotë
мала шолја
Албански: filxhan

шолја повеќе

мн. шолји
Вид збор: Именка, женски род
Керамичка, метална, стаклена или порцеланска чаша со посебен облик