curious - онтологија

куриозен повеќе

куриозниот
Вид збор: Придавка
Што е необичен, чуден, интересен.
Што е љубопитен.

љубознаен повеќе

Види и: љубопитен (прид.)
љубознајни
Вид збор: Придавка
љубопитен
Употреба: Книжевен збор

љубопитен повеќе

љубопитниот
Вид збор: Придавка
Што покажува интерес за стекнување нови знаења.