current - онтологија

актуелен повеќе

актуелни
Вид збор: Придавка
Важен во сегашниот момент.
Албански: i nevojitshëm

курентен повеќе

курентниот
Вид збор: Придавка
Што е во тек, тековен; што е прифатен, баран на пазарот.

современ повеќе

современи
Вид збор: Придавка
Предизвикан од потребите на своето време.
Албански: i kohës

тековен повеќе

тековни
Вид збор: Придавка
Што се случува сега, во моментот, во тек.
Албански: aktual, vijues
Примери:
Тековни настани.
Што се извршува во работниот процес, за време на работата.
Албански: vijues, i tanishëm
Употреба: Економија
Примери:
Тековно одржување на лифтот.

текушт повеќе

текушта
Вид збор: Придавка
тековен, секојдневен, вообичаен