cut - онтологија

делне повеќе

делнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се делне) се пресече
Албански: pres

доисече повеќе

Види и: исече (св.)
доисечат
Вид збор: Глагол, свршен
Исече сѐ што треба, до крај.

досекува повеќе

досекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
досече

закуси повеќе

закусат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да куси, да крати нешто.
Албански: pres
Почне да куси при мерење.
Албански: pres

зареже повеќе

зарежат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да реже, да сече.
Албански: pres
Почне да реже, да кастри, да крои.
Албански: pres
Употреба: Земјоделство

засекува повеќе

Види и: засече (св.)
(се) засекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
засече

засече повеќе

Види и: сече (несв.)
засечат
Вид збор: Глагол, свршен
Сече малку, во помала мера.
Албански: pres

застриже повеќе

застрижат
Вид збор: Глагол, свршен
Истриже набрзина.
Албански: pres
(се застриже) Се потстриже набрзина, надве-натри.
Албански: pres

исекува повеќе

Види и: исече (св.)
исекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
исече

испосече повеќе

испосечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испосече) Се пресече многу.
Албански: pritem, pres

испресече повеќе

испресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече повеќе нешта, се со ред.
Албански: pres

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
За бостан - сече.
Албански: pres
Употреба: Разговорно

крои повеќе

кројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подготвува материјал, сече, реже по мера (греди, летви).
Албански: pres

нареже повеќе

нарежат
Вид збор: Глагол, свршен
Малку засече по површината на едно или на повеќе места.
Албански: pres

насече повеќе

Види и: сече (несв.)
насечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сечење добие определено или големо количество нешто.
Албански: prej
Засече малку, направи засек.
Албански: prej
(се насече) Се пресече малку.
Албански: pritem

наштрапа повеќе

наштрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Насече со ножици нешто во поголемо количество или набрзина, грубо.
Албански: prej me gërshërë shumë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

попотстриже повеќе

Види и: потстриже (св.)
попотстрижат
Вид збор: Глагол, свршен
Потстриже малку, донекаде.

пореже повеќе

Види и: реже (несв.)
порежат
Вид збор: Глагол, свршен
Реже малку, некое време.
Албански: pres
Повреди со нешто остро.
Албански: pres
Употреба: Дијалектен збор
(се пореже) се пресече, се повреди
Албански: pritem, lëndohem
Употреба: Дијалектен збор

посече повеќе

Види и: сече (несв.)
посечат
Вид збор: Глагол, свршен
Сече малку, кратко време.
Албански: pres

поткастри повеќе

Види и: кастри (несв.)
поткастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Смали, ограничи малку нешто.
Албански: pres, shkurtoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

потсече повеќе

потсечат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагло пресече, прекине некој тек, на нешто.
Албански: pres

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сечење преполови, направи на делови.
Албански: prerë
За звук - продре остро.
Албански: pres

расече повеќе

расечат
Вид збор: Глагол, свршен
Разреже на делови со остро орудие.
Албански: pres
Мине со остро орудие по површината на нешто.
Албански: pres
(се расече) се исече
Албански: pritem

реже повеќе

режат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече со некое остро орудие на делови; одделува од нешто цело.
Албански: prej
За сечило - остар е, сече.
Албански: prej

резне повеќе

резнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече тенко парче.
Пресече, направи тенок рез на нешто.

сече повеќе

сечат
Вид збор: Глагол, несвршен
Реже сосем или на делови со нешто остро.
Албански: pres
За пат, река, минува низ нешто и го преполовува.
Албански: kaloj
Употреба: Преносно значење
Дели карти.
Албански: pres

сечка повеќе

сечкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече по малу.
Албански: pres ngapak

среже повеќе

срежат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддели со нешто што реже.
Албански: pres
Скрати, намали размерите на нешто.
Албански: pres
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Грубо прекине некого.
Албански: pres
Употреба: Преносно значење