daily - онтологија

дневен повеќе

дневни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на денот.
Албански: ditor
Што се случува дење, што се извршува преку ден.
Албански: ditor
Што се извршува во текот на еден ден.
Албански: ditor
Што се случува, се извршува секој ден, секојдневен.
Албански: ditor

дневно повеќе

Вид збор: Прилог
На ден.
Секој ден, секојдневно.

патен повеќе

патна
Вид збор: Придавка
дневен
Употреба: Разговорно
Примери:
Патни и дневни (пари, трошоци).

секојдневен повеќе

секојдневна
Вид збор: Придавка
Кој станува секој ден.
Примери:
Секојдневна работа.