damage - онтологија

зијан повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
штета
Турски: ziyan Албански: zijan, humbje
Употреба: Разговорно

оштета повеќе

мн. оштети
Вид збор: Именка, женски род
Нанесување штета, оштетување.
Албански: dam

пакост повеќе

мн. пакости
Вид збор: Именка, женски род
штета
Албански: dëm

пакостење повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Правење штета.
Албански: dëmtim

рана повеќе

мн. рани
Вид збор: Именка, женски род
Штета, пораз, загуба.
Албански: plagë
Употреба: Поетски збор

ќедер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
штета, несреќа
Турски: keder Албански: qeder, dëm
Употреба: Архаизам

хаварија повеќе

мн. хаварии
Вид збор: Именка, женски род
Во поморското право - штета и вонредни расходи причинети со хаварија.
Албански: dëm nga avaria

штета повеќе

мн. штети
Вид збор: Именка, женски род
Загуба во нешто, обично материјална.
Албански: dëm