damn - онтологија

анатемоса повеќе

анатемосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Црквата или нејзин претставник проколне, проколнува некого или нешто.
Албански: mallkoj
Употреба: Црковен термин

лусне повеќе

луснат
Вид збор: Глагол, свршен
Во клетва - да се случи некому нешто лошо.

натема повеќе

Вид збор: Извик
Во изрази: натема го (те, ги, ...)!

оштур повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
проклетство

плусне повеќе

плуснат
Вид збор: Глагол, свршен
лусне
Албански: përplaset

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Проколне некого или нешто.
Албански: mallkoj
Употреба: Ретко

проклет повеќе

проклети
Вид збор: Придавка
Што предизвикува омраза.

прокоби повеќе

прокобат
Вид збор: Глагол, свршен
Претскаже несреќа, зло.
Албански: mallkoj, ndjell zi, nem

проколне повеќе

проколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли клетва некому или на нешто.

пустина повеќе

мн. пустини
Вид збор: Именка, женски род
проклета, проклетница
Албански: i mallkuar
за потсилување
Албански: shkret

сневиди повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Oбично во изразот „Да ти се сневиди!“ (блага клетва).