damn - онтологија

анатемоса повеќе

анатемосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Црквата или нејзин претставник проколне, проколнува некого или нешто.
Албански: mallkoj
Употреба: Црковен термин

лусне повеќе

луснат
Вид збор: Глагол, свршен
Во клетва - да се случи некому нешто лошо.

плусне повеќе

плуснат
Вид збор: Глагол, свршен
лусне
Албански: përplaset

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Проколне некого или нешто.
Албански: mallkoj
Употреба: Ретко

прокоби повеќе

прокобат
Вид збор: Глагол, свршен
Претскаже несреќа, зло.
Албански: mallkoj, ndjell zi, nem

проколне повеќе

проколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли клетва некому или на нешто.

сневиди повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Oбично во изразот „Да ти се сневиди!“ (блага клетва).