dance - онтологија

бало повеќе

мн. бала
Вид збор: Именка, среден род
танц, игра
Турски: balo
Употреба: Архаизам

игра повеќе

мн. игри
Вид збор: Именка, женски род
Систем од движења што се изведуваат по одредени правила и во одреден ритам.
Албански: vallëzim
Употреба: Музика и танц

оро повеќе

мн. ора
Вид збор: Именка, среден род
Народен танц во кој играчите најчесто фатени за раце се движат во круг.
Албански: valle
Употреба: Музика и танц
Музика за народен танц.
Албански: muzikë për vallëzim
Употреба: Музика и танц

пајдушка повеќе

(едн.) пајдушката
Вид збор: Именка, женски род
вид оро
Турски: payduşka
Употреба: Музика и танц

танец повеќе

мн. танци
Вид збор: Именка, машки род
оро
Употреба: Музика и танц
Примери:
(разг.) Води (трга) танец.

танц повеќе

мн. танци
Вид збор: Именка, машки род
Движење, чекори во такт со музиката.
Албански: vallëzim
Употреба: Музика и танц
Примери:
модерен танц