darken - онтологија

гламноса повеќе

гламносаат
Вид збор: Глагол, свршен
Потемне во лицето.
Албански: errësoj fytyrën
Употреба: Преносно значење

дозамрачи повеќе

Види и: замрачи (св.)
(се) дозамрачило
Вид збор: Глагол, несвршен
Се замрачи сосема, до крај.
Употреба: Безлично

завечери повеќе

(се) завечери
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да настапува вечер.
Употреба: Безлично

загори повеќе

Види и: гори (несв.)
загорат
Вид збор: Глагол, свршен
Поцрни, потемни, изгори од сонцето.
Албански: nxihet

заквечери повеќе

(се) заквечери
Вид збор: Глагол, свршен
Настапи квечерина.
Употреба: Безлично

замрачи повеќе

замрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане мрачно, спречи видливост на нешто.
Албански: errësoj
Се смурти, се намурти.
Албански: mrrolem
Употреба: Преносно значење
(се замрачи) Настапи мрак, се затемни.
Албански: errësohet
Употреба: Безлично
(се замрачи) се смурти
Албански: errësoj
Употреба: Преносно значење

замркне повеќе

Види и: мркне (несв.)
замркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дочека мрак, ноќ.
Албански: zë nata, zë terri
(ме, те, го...) Фати мрак, го стемни (на пат, при некоја работа).
Албански: zë nata, zë terri
Употреба: Безлично

заноќи повеќе

заноќат
Вид збор: Глагол, свршен
Настапи, падне ноќ.
Албански: errësohet
Употреба: Безлично
(се заноќи) Настапи, падне ноќ.
Албански: bëhet natë
Употреба: Безлично

засени повеќе

засенат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли сенка на нешто, помрачи.
Албански: errësoj, mugëlloj
Употреба: Преносно значење

засенчи повеќе

засенчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде темно, обои темно (во сликарството).
Албански: errësoj

затемнее повеќе

затемнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да темнее.

затемни повеќе

затемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде темно.
Албански: errësoj
Почне да станува темно.
Албански: errësoj

зацрни повеќе

зацрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде црно.
Албански: bëj të errët

мрачи повеќе

(се) мрачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се спушта мрак, се стемнува.
Албански: errësohet
Употреба: Безлично
(се мрачи) Станува смуртен, нераcположен; се мурти.
Албански: errësohet
Употреба: Преносно значење

мрежи повеќе

мрежат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мрежи) затемнува
Албански: errësoj

омрачи повеќе

омрачат
Вид збор: Глагол, свршен
замрачи, затемни

омркне повеќе

омркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се стемни, падне ноќ.
Албански: erret
Употреба: Безлично

отемни повеќе

отемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане темен.
Албански: erret

подзамрачи повеќе

подзамрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Замрачи малку, донекаде.
Употреба: Безлично
(се подзамрачи) Се замрачи, се стемни донекаде, само малку.
Употреба: Безлично

подзатемни повеќе

Види и: затемни (св.)
подзатемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде малку потемно од порано, само донекаде.
Кога прирокот не отвора место за подмет.
Употреба: Безлично
(се подзатемни) Стане потемно од порано.
(се подзатемни) Кога прирокот не отвора место за подмет.
Употреба: Безлично

поднамурти повеќе

поднамуртат
Вид збор: Глагол, свршен
За временски услови - стане облачно, мрачно.
Албански: errësoj, mjegulloj
Употреба: Преносно значење

позацрни повеќе

Види и: зацрни (св.)
позацрнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Направи да стане нешто црно, поцрно.
(се позацрни) Стане црно во некој степен.

помрачи повеќе

помрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде мрачен.
Албански: errësoj

посмрачи повеќе

(се) посмрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се смрачи малку или уште малку, донекаде.
Употреба: Безлично

потемни повеќе

потемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане темно.
Албански: errësoj
Стане темен.
Албански: errësohet, nxihet

пристемни повеќе

(се) пристемнило
Вид збор: Глагол, свршен
Се стемни малку повеќе, донекаде.
Употреба: Безлично

свечери повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
затемни, стемни
Албански: errësohet
Употреба: Неменлив збор
Примери:
Побрзајте, ќе не свечери во шумава.
(се свечери) се стемни
Албански: erret
Употреба: Неменлив збор

смрачи повеќе

смрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане мрак.
Албански: errësi
Употреба: Безлично
(обично само во 3. л.) Направи нешто да стане мрачно.
Албански: errësoj
(се смрачи) Настапи мрак.
Албански: errësirë
Употреба: Безлично
(се смрачи, само во 3. л.) се стемни
Албански: errësoj

смрачува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стемнува

смркне повеќе

смркнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) стемни, (се) смрачи
Албански: errësohet, ngryset
Употреба: Дијалектен збор

смркнува повеќе

Види и: смркне (св.)
(се) смркнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стемнува, (се) смрачува
Употреба: Дијалектен збор

сноќева повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сноќи, (се) стемнува, (се) смрачува

сноќува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сноќи, (се) стемнува, (се) смрачува

стемни повеќе

(се) стемнило
Вид збор: Глагол, свршен
Затекне мрак.
Албански: erret, ngrys
Употреба: Безлично
Примери:
Не стемни на патот.
(се стемни) Падне мрак.
Албански: erret, ngrys
Употреба: Безлично , Разговорно
Примери:
(разг.) Ми се стемни пред очи.
(само во 3 л.) се наоблачи
Албански: erret
Примери:
Се стемни небото.

струши повеќе

(се) струшат
Вид збор: Глагол, свршен
се намурти, се смурти
Албански: errësoj, mrolem
Употреба: Преносно значење
Примери:
Таа се струши кога го препозна.

темнее повеќе

темнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува темен, потемнува.
Албански: errësoj

темноса повеќе

(се) темносаат
Вид збор: Глагол, свршен
потемнува
Примери:
Лицето му беше темносано од неспиење.

црнее повеќе

црнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува црн.
Албански: errësoj