deadly - онтологија

душогубен повеќе

душогубниот
Вид збор: Придавка
Што е погубен.

крвав повеќе

крвави
Вид збор: Придавка
Што е исполнет или постигнат cо крвопролевање, со убиство.
Албански: i përgjakshëm

крвен повеќе

крвни
Вид збор: Придавка
Што е извонредно важен, смртен, до смрт.

крвно повеќе

Вид збор: Прилог
крваво, луто, непомирливо

пагубен повеќе

пагубна
Вид збор: Придавка
погубен

пагубно повеќе

Вид збор: Прилог
погубно

погубен повеќе

погубниот
Вид збор: Придавка
Што доведува до погубување, уништивање, до пропаст.

смртен повеќе

смртниот
Вид збор: Придавка
Што причинува смрт, што застрашува со смрт.
Албански: vdekjeprurës
Многу силен, краен во своето пројавување.
Албански: vdkjeprurës
Употреба: Преносно значење

смртно повеќе

Вид збор: Прилог
смртен

смртоносен повеќе

смртоносни
Вид збор: Придавка
Кој носи, причинува смрт.

смртоносно повеќе

Вид збор: Прилог
смртоносен
Примери:
Го удри смртоносно.