death - онтологија

карасмрт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
тажна смрт
Употреба: Архаизам

кончина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
смрт
Употреба: Архаизам

мртовечки повеќе

мртовечкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на мртовец, што е наменет, својствен за мртовец.

смрт повеќе

(едн.) смртта
Вид збор: Именка, женски род
Во биологијата - прекратување на животот, на размената на материите во организмот.
Албански: fund
Употреба: Биологија
Прекратување на суштествувањето на човек, животно.
Албански: vdekje
Употреба: Биологија , Медицина
смртна казна
Албански: dënim me vdekje
Употреба: Правда , Разговорно
Пропаст, уништување нешто.
Албански: dështim
Употреба: Преносно значење
По народното верување - призрак што ги убива луѓето и им ја зема душата.
Албански: vdekja
Употреба: Митологија

смртен повеќе

смртниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на смрт.
Албански: vdekje
Употреба: Медицина

убиство повеќе

мн. убиства
Вид збор: Именка, среден род
Голема тежина, мака, претерано напорен труд.
Албански: vdekje
Употреба: Преносно значење

умирање повеќе

Види и: умира (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
смрт, умирачка
Албански: vdekje
Употреба: Медицина , Разговорно
Примери:
На умирање е.

умирачка повеќе

мн. умирачки
Вид збор: Именка, женски род
умирање
Албански: vdekje

умор повеќе

(едн.) уморот
Вид збор: Именка, машки род
умирачка, смрт
Албански: vdekje
Употреба: Медицина , Народна поезија
Примери:
на умор