declaration - онтологија

декларација повеќе

мн. декларации
Вид збор: Именка, женски род
Официјална или свечена изјава, проглас за основните принципи и ставови што се однесуваат на некое многу важно прашање.
Албански: deklaratë
Употреба: Дипломатија
Писмена пријава, изјава со податоци за определена стока, пратка и сл.
Албански: deklaratë
Употреба: Административен термин , Економија

изјава повеќе

мн. изјави
Вид збор: Именка, женски род
соопштение, објава
Албански: deklaratë

објава повеќе

мн. објави
Вид збор: Именка, женски род
Појава, почеток на некакво дејство, состојба, положба.
Албански: deklarat

повелба повеќе

мн. повелби
Вид збор: Именка, женски род
Правен акт, програмски документ што ги содржи основните принципи на меѓународната политика.
Албански: deklarim
Употреба: Дипломатија , Правда
Свечена писмена изјава како признание за заслуги.
Албански: deklarim

пријава повеќе

мн. пријави
Вид збор: Именка, женски род
Писмена пријава, изјава со список на стока што се дава при плаќање царина.
Албански: deklaratë
Употреба: Административен термин