decoration - онтологија

декор повеќе

мн. декори
Вид збор: Именка, машки род
Тоа со што е украсена театарската сцена.
Албански: dekor
Тоа што служи, што се јавува како украс на едно место: слики, шари, предмети и сл.
Албански: dekor
Употреба: Преносно значење

декорација повеќе

мн. декорации
Вид збор: Именка, женски род
украсеност, накитеност

дузен повеќе

мн. дузени
Вид збор: Именка, машки род
Она што служи за дотерување, украсување; накит, козметички средства и сл.
Турски: düzen
Употреба: Архаизам

лампион повеќе

мн. лампиони
Вид збор: Именка, машки род
Светликав украс за новогодишна елка.
Албански: lampion, dekorim bredhi

орден повеќе

мн. ордени
Вид збор: Именка, машки род
Одликување за воени или граѓански заслуги.

тавра повеќе

Вид збор: Именка, женски род
гиздење, китење, украсување
Употреба: Разговорно

таврење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
гиздење, китење, украсување
Употреба: Разговорно

токмење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дотерување
Албански: dekorim

украс повеќе

мн. украси
Вид збор: Именка, машки род
Воопшто - декор.
Албански: dekor, zbukurim
Примери:
Градот беше целиот во убав уметнички украс.

украсување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дотерување, китење, гиздење
Албански: zbukurim, dekorim
разубавување
Албански: zbukurim, dekorim
Примери:
украсување на невестата

шарба повеќе

мн. шарби
Вид збор: Именка, женски род
Од повеќе бои; некаков цртеж на нешто.
Албански: dekoron
Примери:
Различни шарби.
украс
Албански: dekorim
Примери:
(нар. поез.) Колку се ѕвезди, лудо, на небо толку се шарби на него.

шарка повеќе

мн. шарки
Вид збор: Именка, женски род
Некаков цртеж од повеќе бои, зарешка, украс на нешто.
Албански: dekoracion
Употреба: Ликовна уметност