decrease - онтологија

малее повеќе

малеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се смалува, станува помал.

намали повеќе

намалат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде помало, смали.
Албански: zvogëloj
Стане помал, попушти, ослабне, дојде при крај.
Албански: zvogëlua

опадне повеќе

опаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намали, се смали (по бројност, во големина).

ослаби повеќе

ослабат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намали степенот на некое чувство (љубов, тага).
Албански: pikëllohet

отстапи повеќе

отстапат
Вид збор: Глагол, свршен
Намали, попушти во цената.
Албански: ulë, zvogloj, lëshoj
Употреба: Економија

падне повеќе

паднат
Вид збор: Глагол, свршен
За цени - се снижи.
Албански: bie, zvogëlohet

паѓа повеќе

Види и: падне (св.)
паѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
опаѓа
Албански: bie

паѓање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
опаѓање
Албански: zvoglim, rënie

поднамали повеќе

Види и: намали (св.)
поднамалат
Вид збор: Глагол, свршен
Намали нешто во некоја мера, малку.
Албански: ulje
(се поднамали) Се намали нешто малку, во некоја мера.
Албански: zvogëloj

понамали повеќе

Види и: поднамали (св.)
(се) понамалат
Вид збор: Глагол, свршен
поднамали

посмали повеќе

Види и: смали (св.)
посмалат
Вид збор: Глагол, свршен
Смали малку, направи да биде нешто малку помало.
Албански: zvogëloj pak
(се посмали) Се смали малку, стане донекаде помал.
Албански: zvogëlohet pak

поснижи повеќе

поснижат
Вид збор: Глагол, свршен
Снижи малку, во некој степен.
Албански: ulë pak, zvogëloj

поспадне повеќе

Види и: спадне (св.)
поспаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Спадне малку или уште малку, во некоја мера.

редукција повеќе

редукцијата
Вид збор: Именка, женски род
намалување
Албански: pakësim
Употреба: Економија

скипне повеќе

скипнат
Вид збор: Глагол, свршен
За нивото на водата - спадне, опадне, се спушти.

смали повеќе

смалат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане помало по обем, количество, големина.
Албански: zvogëloj
(се смали) Стане помал по обем, количество, големина.
Албански: zvogëloj

снижи повеќе

снижат
Вид збор: Глагол, свршен
За степен, големина, интензитет - направи понизок, помал.
Албански: zvogëloj
(се снижи) За степен, големина, интензитет на нешто - стане понизок, помал.
Албански: zvogëloj

спадне повеќе

спаднат
Вид збор: Глагол, свршен
(за цена) - се намали
Албански: zbrit, zvogëlon
Примери:
Спаднаа цените на зеленчукот.

спаднува повеќе

Види и: спадне (св.)
спадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува помал, понизок.
Албански: zvogëloj
За цена - (се) намалува, (се) смалува, (се) снижува.
Албански: zvogëlohet

спаѓа повеќе

спаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
спадне, спаднува, опаѓа
Албански: bie, zvogloj
Примери:
Нивото на Вардар спаѓа.

спласне повеќе

спласнат
Вид збор: Глагол, свршен
За оток, за нешто подуено - попушти, ослаби.
Албански: bie, zvogëlohet
Примери:
Му спласна отокот.

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спушти) се снижи, се намали
Албански: pakësoj