deepen - онтологија

вникне повеќе

вникнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се задлабочи, навлезе во суштината на нешто.

длабочи повеќе

Види и: длаби (несв.)
длабочат
Вид збор: Глагол, несвршен
длаби

задлаби повеќе

задлабат
Вид збор: Глагол, свршен
задлабочи
Албански: thelloj
Употреба: Преносно значење

задлабочи повеќе

задлабочат
Вид збор: Глагол, свршен
задлаби
Албански: thellohet
Вникне, навлезе подлабоко во нешто.
Албански: thellohet
Употреба: Преносно значење

подиздлаби повеќе

Види и: издлаби (св.)
подиздлабат
Вид збор: Глагол, свршен
Издлаби малку, донекаде.

позадлаби повеќе

Види и: задлаби (св.)
позадлабат
Вид збор: Глагол, свршен
Задлаби негде малку повеќе.
Албански: thelloj
Задлаби, навлезе во нешто со посилен интензитет.
Албански: thelloj
Употреба: Преносно значење

позадлабочи повеќе

Види и: задлабочи (св.)
позадлабочат
Вид збор: Глагол, свршен
Задлабочи малку повеќе.
Албански: thellësohet

потоне повеќе

потонат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде во некаква состојба, целосно се предаде на некаква работа, на некакво размислување.
Албански: thellohet
Употреба: Преносно значење

продлабочи повеќе

продлабочат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде подлабоко.
Албански: thelloj
Зголеми знаење, подлабоко навлезе во некој проблем; направи нешто посериозно, посилно да се изрази.
Албански: thelloj
Употреба: Преносно значење
(се продлабочи) Стане подлабок.
Албански: thellohet
(се продлабочи) Стане нешто посериозно, посодржајно, потемелно.
Албански: thellohet
Употреба: Преносно значење