defeat - онтологија

закопа повеќе

закопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого во состојба да се почувствува победен, поразен, да изгуби углед и сл.
Албански: mund
Употреба: Преносно значење

згази повеќе

Види и: гази (несв.)
згазат
Вид збор: Глагол, свршен
порази, пороби, потчини
Албански: pësoj disfatë
Употреба: Преносно значење

испобеди повеќе

Види и: победи (св.)
испобедат
Вид збор: Глагол, свршен
Победи повеќе противници.

мат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Пораз, неуспех, безизлезна ситуација.
Албански: mat, disfatë
Употреба: Неменлив збор , Преносно значење

победи повеќе

победат
Вид збор: Глагол, свршен
Поуспешен од противникот во спортски натпревар.
Примери:
Вардар ја победи Брегалница!

пораз повеќе

мн. порази
Вид збор: Именка, машки род
Полн неуспех при постигање на определена цел.
Албански: disfatë

порази повеќе

поразат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе пораз во борба, во натпревар.
Албански: mund, ngadhnjej

поразија повеќе

мн. поразии
Вид збор: Именка, женски род
пораз
Албански: disfat
Употреба: Ретко

прегази повеќе

прегазат
Вид збор: Глагол, свршен
Уништи, порази некого.
Албански: shkel, mposht
Употреба: Преносно значење

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе пораз, победи; одржи предност во некоја игра, натпревар.
Албански: mund
Употреба: Воен термин

разгром повеќе

(едн.) разгромот
Вид збор: Именка, машки род
(целосен) пораз, уништување
Примери:
Еден ден по разгромот на четата.

разгроми повеќе

разгромат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини разгром.
Примери:
Кога го разгромивме непријателот.

разгромување повеќе

Види и: разгромува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
разгромува

ршум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
голем пораз
Употреба: Разговорно

совлада повеќе

совладаат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвие во борба.
Албански: mposht

срази повеќе

сразат
Вид збор: Глагол, свршен
победи, разгроми
Албански: mund, ngadhënjej
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Ја сразија непријателската војска.

сразување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сразува

тепа повеќе

(се) тепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод. и непреод. се употребува и како св.) победи, победува, надвие, надвива
Албански: mund, ngadhnjej
Употреба: Преносно значење