defeat - онтологија

мат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Пораз, неуспех, безизлезна ситуација.
Албански: mat, disfatë
Употреба: Неменлив збор , Преносно значење

пораз повеќе

мн. порази
Вид збор: Именка, машки род
Полн неуспех при постигање на определена цел.
Албански: disfatë

поразија повеќе

мн. поразии
Вид збор: Именка, женски род
пораз
Албански: disfat
Употреба: Ретко

разгром повеќе

(едн.) разгромот
Вид збор: Именка, машки род
(целосен) пораз, уништување
Примери:
Еден ден по разгромот на четата.

разгромување повеќе

Види и: разгромува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
разгромува

ршум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
голем пораз
Употреба: Разговорно

сразување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сразува